Kürtaj Sonrası Yaşanılanlar

Hepimizin bildiği gibi kürtaj ne kadar acısız ve zahmetsiz de olsa cerrahi bir işlemdir. Her cerrahi işlem gibi kürtaj işleminden sonra da karşılaşılan birtakım sorunlar mevcuttur. Kürtaj sonrası yaşanan sorunlar işlemin gerçekleştirildiği ortamın steril olmamasına ve doktorun yeterince alanında uzman olmamasına bağlı olabilmektedir. Yaşanan riskler şunlardır:

Perforasyon: Bir diğer adıyla rahim delinmesi olarak adlandırılan bu problem, özensizce gerçekleştirilen uygulamalar sonucunda görülmektedir. Delinme alanı genişse ve kanama durdurulamıyorsa hasta mutlaka ameliyata alınmalıdır.

Enfeksiyon: Kullanılan araç ve gereçlerin temiz olmamasına ve operasyonun yapıldığı alanın yeterli düzeyde sterilize edilmemesine bağlı olarak gerçekleşmektedir. Ayrıca enfeksiyon, fallop tüplerinde birtakım problemlere ve rahim içi yapışıklığına da neden olmaktadır.

Hematometra: Rahim içi kan birikmesi olarak da bilinen hematometra, diğer riskler arasında en nadir görülendir. Hasta bu problemle karşılaştığı zaman oldukça ağrılı bir süreç yaşar. Rahmin toparlanamaması ve rahim ağzının kapanması sonucunda rahimde kan birikmesi görülmektedir.

Başarısız Kürtaj: Rahim ağzı yaraları, sezaryen ameliyatlar, doğumsal rahim bozuklukları gibi önceden gerçekleşen rahim müdahaleleri sebebiyle rahim ağzı açılamaz ve operasyon gerçekleştirilemez.

Yapışıklık Sendromu ( Asherman ): Rahim içi duvarlarda oluşan yapışıklık nedeniyle adet döngüsünün bozulması veya adet görememe durumudur. Kürtaj sonrası kısırlığa sebebiyet vermektedir. Enfeksiyonun görülmesi halinde ortaya çıkmaktadır. Tedavisi ise spiral taktırmak veya hormon ilaçları kullanmaktır.

Gebeliğin Sonlandırılamaması: 5 haftadan daha erken gebelikler için uygulanan kürtaj işlemi sonucunda gebelik kesesinin rahim içerisinde görüntülenememesi durumunda karşılaşılan bir problemdir. Kürtaj işlemi yapılsa dahi gebelik devam edebilmektedir.

Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her bireyin en çok dikkat ettiği nokta sağlık konusudur. Bu durum kadınlar için de oldukça önem arz etmektedir. Kürtaj işleminin öncesi ve sonrası kadınlar için her zaman merak konusu olmuştur. Özellikle kürtajdan sonra dikkat edilmesi gerekenler doktorlar tarafından hastalara bildirilmektedir.
İşlemden sonra antibiyotik ve ağrı kesici, gerekli durumlarda kanamayı azaltıcı ilaçlar, reçete edilerek hastalar taburcu edilir. Kürtajdan sonra olası bir problemi engellemek için belli aralıklarla ultrasonografi ile kontroller sağlanır. Bunların dışında kadınların dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri kürtaj işleminden sonra uzun süren kanamalar ve ortalama 40 gün geciken adet döngüsüdür. Bu durumlar görüldüğünde doktora başvurmakta fayda görülmektedir.

Ayrıca hastaların operasyondan sonra dikkat etmesi gereken birkaç husus daha vardır. İlk olarak 2-3 hafta süresince deniz, havuz gibi topluluk tarafında kullanılan yüzme aktivitesi gerçekleştirilen alanlardan uzak durmaktır. Bu tedbir özellikle enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için belirtilir. Bunun yerine hastalara ayakta ılık duş almaları tavsiye edilmektedir. Bir diğer durum ise, 2-3 hafta boyunca cinsellikten uzak durulmasıdır. Rahmin kendini toparlayabilmesi ve hızlı bir iyileşme sürecinde bulunması için hastalara tavsiye edilir.

Kürtaj Sonrası Adet Görme Ne Zaman Olur?

Kürtaj sonrası adet görme genellikle kadınların bu işlemden sonra uzun zaman boyunca adet görmediği durumlarda merak konusudur. Çocuk aldırma operasyonundan hemen sonraki haftalarda regl olmak beklenilmemelidir. Rahimde tekrardan yumurtanın üremeye başlaması ve döllenmediği zaman adet yoluyla yeniden dışarı atılması için belli bir zaman gerekmektedir. Bu süre içerisinde rahim toparlanır ve hormonlar normal seyrine tekrar dönmektedir.

Kürtajdan Sonra Adet Belirtileri Nelerdir?

Kürtaj sonrası görülen kanamalar oldukça normaldir. Bu sebeple çoğu hasta oluşan kanamaları normal adet döngüsüyle karıştırmaktadır. Çünkü kürtaj işleminden sonra görülen kanamalar ile her ay meydana gelen adet kanamalarının belirtileri oldukça benzerdir.
Kürtaj sonrası adet belirtileri ile kürtajdan önce seyreden adet döngüsü belirtileri aynıdır.

Kürtajdan sonra meydana gelen adet döngüsü belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Kürtaj sonrası yaşanan durumlar uzmanların verdiği süre zarfında gerçekleşiyorsa endişe duyulmamalıdır. Bunu takiben, tavsiye edilen iyileşme sürecine uyulduğu takdirde herhangi bir sağlık sorunu yaşanmayacaktır. Aksi durumlarda gerçekleşen problemler, derhal alanında uzman bir hekime bildirilmeli ve gereken önlemler alınmalıdır.

Halsizlik
Karın bölgesindeki ağrı
Kramplar

Vücutta meydana gelen şişlikler kürtajdan sonra görülen adet belirtilerinin birkaç örneğidir.
Ancak hastaların uyarılmasını gerektirecek birkaç durum da mevcuttur. Kürtaj sonrası görülen kanamaya veya kürtajdan sonra seyreden adet döngüsüne yüksek ateş ve şiddetli ağrı da eşlik ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Çünkü bu belirtiler genellikle meydana gelen enfeksiyon sebebiyle görülmektedir.

Kürtaj Sonrasında Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Kadınların çocuk aldırma işleminden sonra en çok karşılaşabileceği problem enfeksiyon riskidir. Enfeksiyon işlemin temiz yapılmaması durumunda görülen bir rahatsızlıktır.

Kürtaj sonrası görülen enfeksiyon belirtileri;

Kanama
Ağrı
Kusma ve bulantı
Koku
Kaşıntı ve akıntı
Adette gecikme veya düzensizlik
Ateş şeklindedir.


Tek bir nedenle enfeksiyon teşhisi koymak zorlaşabilir ancak birkaç neden birlikte görülüyorsa enfeksiyon meydana geldiğini anlamak zor olmayacaktır. Bu durumlarda uzmanlara danışmak ve verilen tavsiyelere harfiyen uymak hastanın sağlığı için önem taşımaktadır.
Kürtaj Sonrası Enfeksiyon Yaşanmaması İçin Önlemler

Kürtaj işleminden sonra görülen enfeksiyon gerekli hijyen kurallarına uyulmadığını göstermektedir. Temizlik kurallarının yanısıra kişinin stres ve yorgunluk yaşaması da enfeksiyon riskini tetiklemektedir. Enfeksiyon oluşmasını önlemek için gerekli tedbirleri almak şarttır. Bu tedbirler;
Yaklaşık 2 hafta cinsel birliktelik yaşanmamalı ve rahmin kendini toparlaması beklenmeli
Belirli süre ardından gerçekleşen cinsel birliktelik sırasında kondom kullanılmalı
Yaşanan kanamalarda tampon yerine ped tercih edilmeli ve hijyen için sık sık ped değişimi yapılmalı
Beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmeli, yük taşımaktan ve ağır sporlardan uzak durulmalı
Ayakta duş alınmalı ve topluma açık yerlerde yüzme aktivitesi gerçekleştirilmemelidir.

Yorum yapın