Kürtaj Türleri Nelerdir?


Toplum tarafından kürtaj işlemi genellikle çocuk aldırma amacıyla yapılan bir uygulama olarak düşünülmektedir. Kelime anlamı rahim boşaltmak olan kürtaj, sadece hamilelik sonlandırmak için yapılan bir cerrahi müdahale değildir. Kadınların hayatları boyunca karşılaşması muhtemel olan bazı sağlık problemleri için de kürtaj işlemi yapılmaktadır.
Menopozdan sonra meydana gelen kanamalar, bilimsel adı infertilite olan kısırlık araştırmaları ve kanama bozuklukları sebebiyle kürtaj işlemi gerçekleştirilmektedir.
Kürtaj çeşitleri anlamları ve uygulanan teknikleri sebebiyle birbirlerinden ayrılmaktadır. Çoğu uygulama kadınlar tarafından pek bilinmese de oldukça yaygın olarak kullanılan birkaç kürtaj türü bulunmaktadır.

Başlıca kürtaj çeşitleri şunlardır:

  • Gebelik boşaltımı
  • Probe kürtaj
  • Fraksiyone kürtaj
  • Endometrial kürtaj
  • Revizyone kürtaj

Gebelik Boşaltımı Nedir?

Hamilelik yaşayan kadınların çoğunun karşılaştığı bir yöntemdir. İstenmeyen hamileliklerin sonlandırılması için gebelik sonlandırma tekniği kullanılır. Alanında uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesi ve işlemin uygulanacağı alanın oldukça steril olması gerekmektedir. Genel anestezi veya lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilen bu kürtaj tekniği, günümüz teknolojisi sayesinde basitleştirilmiş ve hızlandırılmıştır.
Gebelik boşaltımı işleminin öncesinde ve sonrasında verilen tavsiyelere ve uyarılara uyulduğu müddetçe işlem sorunsuz bir biçimde tamamlanabilmektedir. Aksi bir durum görüldüğü takdirde (kürtajdan sonra uzun süre devam eden kanamalar, temizlik kurallarına uyulmadığından karşılaşılan enfeksiyon problemleri vb.) derhal bir uzmana başvurulmalı ve gereken yardımlar alınmalıdır.

Probe Kürtaj Nedir ve Nasıl Yapılır?

Probe kürtaj, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasının aksine bazı kadınların karşılaştığı jinekolojik durumlarda tanı koymak için veya tedavi amaçlı yapılan bir cerrahi müdahaledir. Eski zamanlarda gerçekleşen kanamalar, yapılan düşükler vb. gibi durumlarda probe kürtaja başvurulurdu fakat günümüz teknolojisi ve ilerleyen tıp sayesinde bu işlem daha basit hale gelmiştir.
Her ne kadar basit gibi görünse de kadınlar için zor bir işlem olan probe kürtaj, aşağıdaki durumlar meydana geldiği zaman uygulanan bir tedavidir.
Uzun süren kanama
Düşüklerden sonra devam eden kanamalar
Çok sık arayla gelen ve nedeni bilinmeyen kanamalar
Bazı hastalıkların teşhisi
Menopozdan sonra gelen kanama
Rahimdeki kötü huylu hücre değişiklikleri durumunda kadınlar probe kürtaja tâbi tutulmaktadır.
Probe kürtaj, rahim boşluğunu ve rahim ağzını örten örtünün aşağı doğru sıyrılması amacı ile yapılan bir işlemdir. Bu işlemin yapılabilmesi için rahim ağzının genişletilmesi gerekmektedir ve bu sebeple hastaya anestezi verilmesi daha uygundur. Rahmin yerini ve şeklini anlamak için iki elle gerçekleştirilen muayeneden sonra rahim ağzının ön dudağı aşağı doğru çekilir. İlk olarak, histerometri denen alet yardımıyla rahim boşluğunun boyu ölçülür daha sonra rahimde bir gelişim anormalliği olup olmadığı kontrol edilir. Bu işlem yaşı ileri olan hastalarda çok daha dikkatli yapılmalıdır.

Fraksiyone Kürtaj Nedir?

Probe kürtaj ile hemen hemen aynı olan fraksiyone kürtaj, rahim içini döşeyen endometrium tabakasından ve rahim ağzının içini döşeyen endoservikal kanaldan ayrı ayrı örnek alınması işlemidir. Alınan bu örnekler patolojik tahlile gönderilir ve gerekli testler yapılır. Bu işlem rahim kanseri ve rahim ağzı kanseri arasındaki farkı anlamada önemli bir tıbbi işlemdir.

Endometrial Kürtaj Nedir

Bir diğer adı endometrial biyopsi olan endometrial kürtaj diğer kürtaj işlemlerinden biraz farklıdır. Endometrial biyopsi, rahim içinden parça alma işlemine verilen isimdir. Ayrıntılı bir operasyon olmasından dolayı bu işlemde plastik araç ve gereçler yerine metal aletler kullanılır.
Endometrial kürtaj, kısa ve basit süren bir işlem olduğu için lokal anestezi ile kolayca yapılabilmektedir. İşlem sonrası hasta aynı gün içerisinde kendi hayatına tekrar dönebilmektedir.
Tanı koymak için gerçekleştirilen bu işlemin bir diğer önemli özelliği ise kanı durdurucu yani tedavi edici özelliğinin de olmasıdır.

Revizyone Kürtaj Nedir?

Revizyone kürtaj, kadınların hamilelik dönemlerinde sıkça karşılaştığı düşük yapma problemi ile ilgilenen bir kürtaj işlemidir. Kendiliğinden gerçekleşen düşük sonucu rahimde kalan parçaları temizlemek için uygulanır. Düşük gerçekleştikten sonra rahimde parça kalmadığı tahmin edilse bile önlem amacıyla revizyone kürtaj yapılmaktadır.

Düşük olmasa bile, normal doğumlardan sonra içerde kalan plasenta parçalarını boom adı verilen özel bir küret ile temizleme işleminde de revizyone kürtaj tekniği kullanılmaktadır. Bazı makalelerde bumm tekniği olarak gösterilse de aslında revizyone kürtaj olarak adlandırılmaktır.

Yorum yapın