Kürtaj Sırasında Neler Yapılır?

Uzun ve zahmetli ameliyatlara benzemeyen bu işlemde, öncelikle, ağrı kesici ve sakinleştirici ilaçların bir arada verildiği sedo anestezi tekniği kullanılır. Eğer bu işlemi yaptıracak hastada korku ve endişe en üst düzeyde yaşanıyorsa sedo anestezi tekniği en uygun olanıdır. Bu yöntem hastanın damar yolu açılarak gerçekleştirilen bir yöntemdir. Bu sayede operasyon rahatlıkla tamamlanabilmektedir. Bazı durumlarda ise bu yöntem tercih edilmemektedir:
Hastanın isteğine bağlı durumlarda
Bazı rahatsızlıklar nedeniyle
Hastanın tok olduğu durumlarda sedo anestezi yerine lokal anestezi tercih edilerek de işlem yapılabilmektedir.

Bu işlemi yaptırmak isteyen kadınların aklında bir soru daha vardır: “Kürtaj sırasında kanama meydana gelir mi?” Unutmamak gerekir ki çocuk aldırma işlemi bir cerrahi işlemdir ve tıpkı diğer cerrahi işlemler gibi kanama riski de vardır.

Öncelikle kanamanın gerçekleşmesi konusunda en önemli iki etmen gebelik haftası ve doktorun alanında ne kadar uzman olduğudur. Kürtaj işleminden önce gebelik kesesinin kanamaya neden olacak bölgeye yakınlığını tespit etmek için ultrason ile kontroller yapılır. İşlem sırasında kanamaya neden olabilecek neden rahim içerisinde parça kalmasıdır. Bu sebeple doktor sık sık ultrason ile kontrol ederek işlemi gerçekleştirmelidir.
Kürtaj işlemi yapılmadan önce uygulanacak olan testler ve yapılacak olan kontroller kanama riskini de düşürmektedir.

Kürtaj İşleminden Önce Verilen İlaçlar Nelerdir?

Normal şartlarda herhangi bir şikâyetten dolayı doktora gittiğimiz zaman cerrahi müdahale gerekiyorsa bunun öncesinde çoğunlukla bir süre ilaç kullanmamız gerekebiliyor. Kürtaj yapılacağı zaman hazırlık aşamasında sadece genel anestezi veya lokal anestezi tercih edilerek anestezi ilacı vermek yeterli olmaktadır.
Eğer kullandığınız herhangi bir ilaç var ise bunu mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Çünkü doktorunuz kürtaj yapılmadan birkaç gün önce ilaç desteğini kesmenizi isteyebilir. Size tavsiye edilen yönergeler sayesinde rahat ve acısız bir işlem görmeniz oldukça mümkündür.

Kürtajdan Önce Muayene Olmak Ne Kadar Önemlidir?

Çocuk aldırma işleminden önce muayene olmak hasta açısından büyük önem arz etmektedir. Rahmin genel durumu ve gebeliğin dış gebelik olup olmadığı belirlenmelidir. Doktorlar, hastanın ve rahmin anatomik yapısının kürtaja uygun olup olmadığına karar verdikten sonra işleme devam edebilmektedir.

Kürtaj Sırasında Acı Duyulur Mu?

Eski zamanlarda yapılan çocuk aldırma işlemleri daha ağrılı ve zahmetliydi. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde her alanda olduğu gibi kürtaj işleminde de bazı kolaylıklar sağlandı. Buna rağmen kürtaj sırasında hissedilen acı değeri bazı kadınlar arasında endişeye sebep olacak bir etkiye sahiptir.
Çocuk aldırma işlemi cerrahi bir operasyon olduğu için mutlaka anestezi gerektirir. Uzmanlar işlemden önce hastalara her iki anestezi yönteminin nasıl uygulandığından ve hissedilen acı değerlerinden bahsederler. Bunun sonucunda hasta kendisinin vereceği tepkiyi göz önünde bulundurarak genel anestezi veya lokal anesteziyi tercih eder.

Bir diğer adı narkozsuz anestezi olarak da bilinen lokal anestezi vajina girişine iğne yapılarak uygulanan bir yöntemdir. Vajina ağzı uyuşturulduktan sonra rahim genişletilir ve bu esnada hasta acı duyabilir.
Genel anestezi uygulandığı zaman hastanın acı duyması imkansızdır. Bu yöntem ile hasta uyutulur ve işlem rahatlıkla yapılabilmektedir. Operasyondan sonra hasta kısa bir sürede kendine gelir ve aynı gün içerisinde kendi hayatına tekrar dönebilir.

Kürtaj Olurken Ne Giyilir?

Kürtaj olacağınız gün tercih edeceğiniz kıyafetler oldukça rahat olmalıdır. İşlem sırasında ise alt kıyafetlerinizi çıkarmanız gerekecektir ve sonrasında size ameliyat önlüğü verilecektir. Ameliyat önlüğü giymenizin sebebi, kürtaj cerrahi bir müdahaledir ve rahat olmanız hem sizin açınızdan hem de doktorunuz açısından önemli bir konudur.
Kürtaj olurken giyilmesi gereken kıyafetler başlığı altında düşünüp tercih ettiğiniz kıyafetler ameliyat sonrasında taburcu olduğunuz zaman sizi daha rahat ettirecektir.

Kürtaj Olurken Spiral Takılır Mı?

Günümüzde birçok kadın doğum kontrol yöntemi olan spirali tercih etmektedir. Anne olmak istemeyen veya ikinci kez anne olmaya sıcak bakmayan kadınlarda sıkça görülmektedir. Kürtaj sırasında spiral taktırma normal spiral taktırma işlemine göre kulağa biraz karışık gelebilir ama mümkündür.
Kürtaj sırasında spiral taktırmak hasta açısından son derece konforludur. Bunun sebebi ise spiral takılma esnasında hasta acı duyabilmektedir. Kürtaj işlemi için uygulanan sedasyonla uyutma tekniği sayesinde spiral taktırmak isteyen hastalar herhangi bir ağrı hissetmezler.

Antibiyotik kullanımı hem kürtaj işleminden sonra hem de kürtaj ile birlikte yapılan spiral takma işleminden sonra hastanın enfeksiyon kapmaması için gerekli bir adımdır.

Yorum yapın