Çocuk Nasıl Aldırılır?

Çocuk aldırma ya da çocuk nasıl alınır sorusuna ilişkin cevaplar. Kürtaj halk arasında; çocuk aldırma, kürtaş, gebelik sonlandırma, tıbbi tahliye, küretaj ve bebek aldırma gibi isimlerle anılır. Kürtajın kelime anlamı kazımaktır, kadın hastalıklarında ise rahim içinden doku çıkarmak demektir. Sadece gebeliği sonlandırmak amacıyla yapılmaz. Hatta genellikle kanama bozukluklarında ya da menopoz sonrası kanamalarda doğru tanıyı koymak amacıyla kürtaj yapılabilir (Probe Kürtaj). Ayrıca infertilite (kısırlık) araştırmalarında yumurtlamanın devam edip etmediğini öğrenmek amacıyla da kürtaj işlemi yapılabilir.

Kürtaj operasyonu hukuki boyutları olan önemli bir konudur. Çiftlerin isteği üzerine bebek ilk 10 haftaya kadar alınabilir fakat eğer bebekte sakatlık ya da başka rahatsızlıklar varsa, bebeğin kalp atışları alınamıyorsa yaşam sınırı olarak bilinen 24. haftaya kadar bebek alınabilir.

Henüz 18 yaşına gelmemiş kişilerin kürtaj yaptırabilmek için aileden yazılı ve imzalı izin belgesi alması gerekir. Kadın evli ise eşinin onayı gerekmektedir, fakat hasta evli değil ve 18 yaş sınırını geçmişse kendi isteğiyle kürtaj olabilir. 15 ile 18 yaş arasındaki bayanlar ebeveynlerinin onayıyla bu operasyonu geçirebilirler fakat 15 yaşın altındaki kişilerin ailelerinin izni olsa bile durumu gerekli mercilere bildirmesi gerekmektedir. Aksi taktirde hekim hakkında suçu bildirmediği için soruşturma açılabilmektedir… Eğer kişi kürtaj işlemi için geldiğinde ve adli bir yönü (tecavüz vs.) olabileceğinden şüpheleniliyorsa mutlaka güvenlik güçlerine de bildirmek gerekmektedir.

Kürtaj olacak her kadına operasyonu gerçekleştirmeden önce kürtaj hakkında detaylı bilgi verilmeli ve işlem her yönüyle anlatılmalıdır. Küretaj operasyonu lokal ya da genel anestezi altında uygulanabilir. Genel anestezi altında kürtaj biraz maliyetlidir fakat annenin psikolojisi ve işlemin ağrısız geçmesi düşünüldüğünde en çok tercih edilen ve önerilen yöntem olur.

Hasta uykuya daldıktan sonra pozisyon verilir. İlk önce rahmin büyüklüğünü ve durumunu değerlendirmek için hasta jinekolojik muayeneye alınır. Rahmin gerekli özellikleri belirlendikten sonra vajinal spekulum yerleştirilir. Spekulum rahim ağzını görünür hale getirmek için takılır. Serviks ve vajina olası bir enfeksiyona karşı antiseptik solüsyonlar ile yıkanır. Lokal anestezi yapılacaksa bu aşamada yapılır ve serviksin kenarlarına ilaç enjekte edilir. Sonra serviks ya da diğer ismiyle rahim ağzı tekdişilli denilen bir alet ile tutulur. Bu işlem biraz ağrılı geçebilir. Daha sonra tekdişilli çekilir böylece rahmin düz bir hale gelmesi sağlamış olur.

Buji gibi aletler yardımıyla serviks genişletilmeye başlanır (dilatasyon). Bu işlem için en ince buji kullanılmalıdır. Dilatasyon işlemi bittikten sonra plastik (karmen) kanüller serviksten geçirilerek, rahim boşluğuna girilir. Kanül yerleştirilip ucu vakum yaratan özel enjektöre bağlanır. Enjektörün düğmesi açılır ve negatif basınç oluşturulur. Enjektör ileri geri hareket ettirilir. Böylece rahim içi temizlenir. Rahim içi tamamen temizlenene kadar işlem sürdürülür.

Eğer tıbbi sebeplerden dolayı ve hekimler kurulunun kararıyla 10. Haftayı geçmiş bir gebeliğin sonlandırılmasına karar verilmiş ise bu işlem için daha büyük kanüller vakum cihazlarına bağlanarak kullanılır. Daha sonra keskin küretler kullanılarak parça kalıp kalmadığına bakılır. Kürtaj işlemi böylece sonlandırılır. Şimdi kürtaj sonrası hakkında biraz bilgi verelim.

Kürtaj Sonrası Yapılması Gerekenler:

  • Ağrı: Kürtaj ister genel ister lokal anestezi ile yapılsın işlem sonrasında ağrı yaratır. Ağrı yavaş yavaş azalmaya başlar ve ilk günden sonra çok hafif bir ağrı hissedilir, hatta bazen birinci gün geçtikten sonra hiç ağrı görülmez. Kürtaj işleminden sonra ağrı kesici kullanılabilir.
  • Kanama ya da Lekelenme: Kanama operasyon sırasında ve hemen sonrasında bir miktar olacaktır. Sonrasında azalır ve ilk günden sonra adetten daha az ya da lekelenme şeklinde kanama olur. Kanama ortalama 3-5 gün en fazla 1 hafta sürer. Bazı hastalarda ilk günden sonra hiç kanama görülmez, bu durum da normaldir. Kanama zamanla azalacaktır bunun için ilaç kullanmak gerekmez. Eğer zamanla kanamanızda azalma olmuyor ya da artıyorsa mutlaka hekimle görüşmek gerekir. Kanamanın fazla olması içerde parça kaldığının göstergesi olabilir. Bu durum küçük bir operasyonla düzeltilebilir.
  • Bulantı ve kusma: Kürtaj sırasında ya da kürtajdan sonra azda olsa görülen şikayetlerdir. Sonraki günlerde görülmez. Kürtaj işlemi lokal anestezi ile yapılacaksa işleme hasta tok karnına alınarak bu durum önlenebilir.
  • Akıntı, Koku, Kaşıntı: Kürtaj sonrasında çok fazla görülmeyen şikayetlerdir. Kürtaj işlemi sırasında serviks ve vajina antiseptik solüsyonla temizlendiği için vajina florası bozulabilir ve akıntıya (vajinit) sebep olabilir. Bu durumda hasta yeşil, sarı, kahverengi gibi renklerde olan kötü kokan akıntıdan ve bazen de kaşıntıdan şikayet eder. Hekimle görüşüldüğü takdirde çeşitli ilaçlar kullanılarak bu problemler çözülebilir.

Çocuk Aldırma Nedir, Nasıl Olur?

Halk arasında çocuk aldırma olarak da bilinen kürtaj, gebeliğin cerrahi işlemler ile sonlandırılmasıdır. Bu işlem mutlaka alanında uzman doktorlar tarafından ve oldukça steril ortamlarda yapılmalıdır. Aksi takdirde istenmeyen sağlık sorunları yaşanabilmektedir. Ayrıca kürtajın tek sebebi istenmeyen gebelikler değildir. Boş gebelikler, düşük sonrası rahimde kalan parçalar, ölü gebelikler kürtaj işlemini gerektiren birkaç nedendir.

Kürtajın sadece gebelik sonlandırmak için yapılan bir cerrahi müdahale olmamasının bir diğer örneği D/C veya D&C olarak kısaltılan ve tam adıyla dilatasyon küretaj işlemidir. Bu işlem rahim içinden alınan gereçler için kullanılır. Diletasyonun anlamı rahim ağzının genişletilmesidir. Kürtaj için gereken aspiratör, kanül vb. araçların rahime kolaylıkla girebilmesi için yapılan bir işlemdir. Bu işlem için kalınlıkları giderek artan ince çubuk şeklinde metal bujiler kullanılır. Genellikle bu genişletme işlemi gerekmez. Bunun yerine ince plastik kanül rahimden geçirilerek kürtaj işlemi gerçekleştirilebilir.

Kimler Kürtaj Yaptırabilir?

Kürtaj yaptırmak istenmeyen gebelikler ve kadın sağlığı için temel bir haktır. Yalnız yaşanan gebelikler sonlandırılacağı zaman bazı şartlar barındırırlar. O şartlardan bazıları şunlardır:

  • 18 yaşında ve evli olan bir kadın eşinin imzası ile
  • 18 yaşında ve bekar olan bir kadın kendi rızası ile
  • 18 yaşından küçük, bekar veya evli fark etmeksizin gebe olan bir kadın ailesinin onayı ile kürtaj yaptırabilir.

Fakat iki durumda kürtaj işlemi yapılmamaktadır. Birincisi, gebe kalan kadın 15 yaşından küçük ise annesinin ve babasının izni dahi olsa kürtaj işlemine tâbi tutulmaz. Öncesinde adli süreç gerektirir. İkinci durum ise, yaşanılan gebelik 10 haftayı geçmişse ve annenin hayatını tehlikeye atacak veya çocukta doğumsal bir problemin olmaması durumda, ülkemizde yasal olmadığından dolayı, kürtaj yapılmamaktadır.

Kürtaj Ne Zamana Kadar Yapılabilir?

Bu işlem ilk on haftada yasal olarak annenin istediği tarihlerde yapılabilmektedir. Eğer gebelik on haftayı geçmişse, anne sağlığını tehdit eden bir durum tespit edilmediği takdirde kürtaj işlemi yapılmamaktadır.  Anne ve çocuk sağlığını etkileyen herhangi bir durum varsa kurul kararı ile cerrahi müdahale yapılabilmektedir.

Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Her tıbbi müdahalede olduğu gibi kürtaj sonrasında da dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. İlk olarak işlem sonrasında antibiyotik ve ağrı kesici verilerek hastanın durumu uzaktan takip edilir. Ortalama bir hafta sonra hastanın rahmi ultrasonografi yöntemiyle kontrol edilir. Kürtaj işleminden sonra hastada 2-3 gün boyunca adet kanamasına benzer kanamalar görülür. Ayrıca kanama olmaması endişelenecek durum arz etmez. Kanama olduğu gibi olmaması da normaldir. Tüm bu durumlar göz önünde bulundurularak uzmanlar kadınlara kürtaj sonrası bazı uyarılarda bulunur. Bunlardan birkaçı şunlardır:

  • Kürtaj sonrası normalden oldukça uzun süren adet kanaması halinde bir uzmana başvurulmalıdır.
  • Kürtaj sonrası yaklaşık 3 hafta havuz-denize girmek yasaktır. Bunun yerine ayakta ılık duş almak daha sağlıklıdır.
  • Kürtaj sonrası cinsel aktiviteler 2-3 hafta boyunca tavsiye edilmez.

Kürtaj Sonrası Oluşabilecek Riskler Nelerdir?

Kürtaj oldukça ciddi bir tıbbi işlemdir. Bu sebeple kürtaj yalnızca kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarınca yapılması gerekir. Kürtaj işleminin yapılacağı alan temiz ve düzenli olmalıdır. Aksi takdirde kürtaj sonrası riskler oluşabilmektedir:

  • Enfeksiyon
  • Rahimde delinme ve yırtıklar oluşması
  • Rahim içinde yapışıklık meydana gelmesi
  • Müdahale sonrası rahmin içinde parça kalması
  • Gebeliğin sonlandırılamaması ve devam etmesi
  • Rahim içerisinde oluşan kan birikintisi
  • Kullanılan ilaçlara ve özellikle anestezik ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar gösterilmesi karşılaşılabilecek bazı kürtaj sonrası problemlerdir.

Kürtaj Sonrası Tekrar Gebe Kalınabilir Mi?

Aslında her kadının hayali bir gün bebek sahibi olabilmektir. Bazı zor durumlarda yaşanan istenmeyen gebelikler mecburen sonlandırılmaktadır. Peki, kadınlar bu işlemden sonra tekrar hamile kalabilir mi?

Kürtaj işlemi, alanında uzman kişiler tarafından yapılırsa sonrasında ciddi problemler görülmez. Eski zamanlarda yeterli antibiyotik ve dezenfektan görevi gören ilaçlar olmadığı için rahmin enfeksiyon kapma riski oldukça fazlaydı. Ama artık günümüzde teknoloji ilerlediği için bu tür korkulara yer kalmadı.  Buna dayanarak bir kadının işlem sonrası gebe kalması eskiye göre daha kolay ve mümkündür.

Kürtaj işleminden 30-40 gün sonra normal adet döngüsü yaşanmaya başlanır. Bunun yanında 3-4 aylık bir süreç içerisinde adet düzensizlikleri de görülebilir. Bu yüzden menstrüal döngünün yeniden düzene oturup rahmin kendini toparlaması için 3 ay boyunca cinsel ilişki sırasında korunmak çok daha sağlıklı bir karar olacaktır.

Tüm bu bahsedilenlere bakacak olursak çocuk aldırma işlemi anne ve bebek sağlığı açısından bazı durumlarda oldukça gerekli bir tıbbi müdahaledir. Bu sebeple, sağlık göz önünde bulundurularak, müdahaleyi yapacak olan doktorun alanında uzman olmasına ve işlemin uygulanacağı ortamın steril olmasına dikkat ediniz.

Yorum yapın