Kürtaj Fiyatları

Kürtaj Fiyatları, Tüm imkanlarımız ile Sizler için sunduğumuz Hizmet bilgilendirmesini okuyunuz. Kürtaj, insanların çoğunlukla istenmeyen gebelikler yaşaması halinde yapılmaktadır. Kürtaj, sadece gebeliklerin sonlandırılması amacıyla yapılmaz. Bunun dışında çeşitli hastalıkların tanı ve tedavi süreçlerinde de bu işlemden faydalanmaktadır. Fakat halk arasında kürtajın, çoğunlukla gebelik sonlandırma kısmı bilinmektedir.

Kürtaj işlemini yaptırmak isteyen kadın, bu konu ile ilgili detaylı bir araştırma yapmak istemektedir. Çünkü bu işlem, oldukça önemlidir. Kürtaj fiyatı, insanların kürtaj işlemi öncesinde öğrenmek istedikleri bir konudur. Kürtaj fiyatlarını etkileyen unsurlar çok çeşitlidir. Peki kürtaj tam olarak nedir ve bu işleme neden ihtiyaç duyulmaktadır?

Güncel Kürtaj Fiyatları NE Kadar

  • 4 ile 6 Hafta gebelik döneminde kürtaj operasyonu 3500 TL’dir.
  • 6-8 hafta gebelik döneminde istenmeyen gebeliği sonlandırma operasyonu 4500 TL’dir.
  • 8 hafta gebelik sonlandırma operasyonunda 5000 TL bir ödeme gerekmektedir.
  • 9 hafta gebelik sonlandırma operasyonunda 5500 TL
  • 10. Hafta istenmeyen gebeliğin sonlandırılması operasyonu 6000 TL olarak değerlendirilir.

Kürtaj Nedir?

Kürtaj nedir sorusuna en iyi cevap,“Kazımak” anlamına gelen kürtaj, genellikle rahim içinin kazınması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kürtaj işlemine başvurulmasının pek çok nedeni bulunmaktadır.

Bu nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • İstenmeyen bir gebeliğin sonlandırılması gerektiğinde,
  • Rahim içinde kitle şüphesi bulunduğunda,
  • Anne karnında ölü bir fetüsün bulunması halinde,
  • Yoğun adet kanamalarındaki teşhis ve tedavi sürecinde,
  • Postmenopozal dönemde rahim duvarının kalınlaşması durumunda,
  • Postmenopozal dönemde kanama gerçekleştiğinde,
  • Postmenopozal dönemde rahimde sıvı biriktiğinde,

kürtaj işlemine başvurulmaktadır. Yani kürtaj işlemiyle birlikte yalnızca gebelik sonlandırılmamaktadır. Bazı kadın hastalıklarının teşis ve tedavi sürecinde de kürtaj yönteminden yararlanılmaktadır. Onun dışında kadınlardaki adet dönemi ile ilgili problemlerde de kürtaj, etkili bir çözüm olmaktadır. Fakat kürtajın, genel olarak gebelik sonlandırma kısmı bilinmekte ve diğer kısımlar gözden kaçmaktadır.

Kürtaj Nasıl Yapılmaktadır?

Pek çok kadın, kürtaj işlemi konusunda çeşitli kaygılar içerisinde olmaktadır. Fakat kürtaj işleminin nasıl yapıldığı ve işlem sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda detaylı bilgi sahibi olunursa eğer, bu korku da azalabilmektedir. Peki kürtaj nasıl yapılmaktadır?

Kürtaj işlemi, iki farklı yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi medikal yöntem iken diğeri cerrahi yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Medikal yöntemde gebelik, çocuk aldırma yöntemi ilaç ve haplarla birlikte sonlandırılmaktadır. Öte yandan cerrahi yöntemde kişi, cerrahi bir operasyon geçirmektedir. Operasyon öncesinde hastaya, hastanın tercihine göre lokal ya da genel anestezi uygulanmaktadır. Kadınlar, çoğunlukla genel anesteziyi tercih etmektedir.

Cerrahi yöntemde ise çok çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden uygun olanı seçilmekte ve işleme başlanmaktadır. Cerrahi işlemde bazı riskler bulunmaktadır. Fakat bilindiği gibi her cerrahi müdahale, az ya da çok belli riskleri bünyesinde barındırmaktadır. Bu noktada önemli olan husus, işlemin alanında uzman doktorlar tarafından yaptırılmasıdır.

Kürtajın Yaptırılması Gereken İdeal Hafta Nedir?

Bilindiği gibi Türkiye’de, gebeliğin 10. haftasına kadar olan  kürtaj işlemlerine izin verilmektedir. 10. haftadan sonra kürtaj işleminin yapılması yasal değildir. Öte yandan birçok kadın, kürtaj konusunda ideal haftanın ne olduğunu merak etmektedir. Kürtaj işlemi için ideal hafta, gebeliğin 5 ve 10. haftaları arasında kalan zaman dilimi olarak karşımıza çıkmaktadır. 5. haftadan önce 10. haftadan sonraki gebelik sonlandırma işlemi, oldukça tehlikelidir. Bu nedenle ideal süre dışında kalan zaman dilimleri, kürtaj işlemi için önerilmemektedir. Biraz önce de dediğimiz gibi gebeliğin 10. haftasından sonraki kürtaj operasyonları, Türkiye’de yasal değildir.

Öte yandan gebeliğin ilerlemesi ile birlikte kürtaj açısından risklerin görülme ihtimali de artmaktadır. Bu nedenle işlemin ideal hafta içerisinde yapılması gerekmektedir.  Fakat bazen gebeliğin 10. haftasından sonra, annenin sağlığını tehdit eden çeşitli durumlar ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir durumda gebeliğin 10. haftasından sonra da kürtaj işlemi yapılabilmektedir. Bu ise kurul raporu ile gerçekleştirilebilmektedir.

Kürtaj Öncesi Neler Yaptırılmalıdır?

Gebelik sonlandırma işlemi öncesinde neler yapılmalıdır? Kürtajdan önce hastanın muayene olması oldukça önemlidir. Çünkü gebelik süresinin belirlenmesi gerekmektedir. Kürtaj işlemi için ideal bir süre bulunmaktadır. Bu süre gebeliğin 5-10. haftası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sürenin belirlenebilmesi için işlem öncesinde muayene yapılmalı ve gebeliğin süresi öğrenilmelidir.

Bunun yanı sıra yapılan muayeneler ile birlikte gebeliğin dış gebelik olup olmadığı belirlenmektedir. Doktor tarafından gerçekleştirilen muayene, kürtaj öncesi hazırlık aşamasından bir tanesi olarak görülmektedir. Rahim içi, yapılan muayeneler ile birlikte kontrol edilmekte ve rahim içinin bu işleme uygun olup olmadığı belirlenir. Öte yandan rahmin anatomik yapısı öğrenilir. Bunların her biri, işlemin sorunsuz gerçekleşebilmesi adına oldukça önemlidir. Bu nedenle işlem öncesinde mutlaka kontrole gidilmeli ve bu kontroller ile birlikte operasyonun risksiz bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.

Kürtaj öncesi hazırlık aşamaları sadece doktor muayenesi ile sınırlı olmamaktadır. Eğer muayene ile birlikte gebelik sonlandırma işlemi için herhangi bir tehlike görülmezse, işlemin yapılacağı tarih ve saat belirlenir. Bilindiği gibi kürtaj işlemi, bu işlemi yaptıracak kadının psikolojisini de derinden sarsmaktadır. Bu nedenle işlem için fizyolojik hazırlık yapılmasının yanı sıra psikolojik hazırlık da yapılmalıdır. Kürtaj işleminin yapılacağı gün hastanın, bir tanıdığı ile birlikte işlemin uygulanacağı sağlık kuruluşuna gitmesi gerekmektedir. İşlem öncesinde kişinin kan grubu da öğrenilmelidir. Çünkü her cerrahi yöntemin bir riski bulunmaktadır. Doktor, bu risklere hazırlıklı olmalıdır. Bu nedenle herhangi bir komplikasyon olması ihtimali göz önüne alınarak kişinin kan grubu öğrenilmelidir.

İşlem bittikten sonra taburcu olan hastanın, dikkat gerektiren işlemleri yapmaması oldukça mühimdir. Çünkü işlem öncesinde kişiye anestezi uygulanmaktadır. Anestezinin kişi üzerinde çeşitli etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle operasyon sonrasında kesinlikle araba sürülmemelidir.

Kürtaj Yöntemleri Nelerdir?

Kürtaj işlemi için 2 adet yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi ilaç ya da haplarla gerçekleştirilen medikal kürtaj yöntemi olmakta, diğeri ise cerrahi müdahale ile gerçekleştirilen cerrahi kürtaj yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Medikal kürtaj, yukarıda da söylediğimiz gibi çeşitli hap ve ilaçlarla uygulanmaktadır. Bu sayede gebelik sonlandırılmaktadır. Öte yandan cerrahi kürtaj için 6 adet başlık bulunmaktadır. Cerrahi kürtaj yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Endometrial Kürtaj
  • Revizyone Kürtaj
  • Prope Kürtaj
  • Bumm Kürtaj
  • Vakumlu Aspirasyon Kürtaj

Genel ve Lokal Anestezi Nedir?

Cerrahi kürtaj için işlem öncesinde lokal ya da genel anestezi uygulanmaktadır. Ne tür bir anestezi yapılacağına hasta karar vermektedir. Genellikle hastaların birçoğu genel anestezi yönteminde karar kılmaktadır. Çünkü lokal anestezi bölgesel olarak uygulandığı için kişinin psikolojisini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Fakat bazı durumlarda anestezi türünü hastanın kendisi belirleyememektedir. Örneğin, küçük gebeliklerde lokal anestezi tercih sebebi olmaktadır. Bazı kişiler, anestezi işleminin gerekli olup olmadığını merak etmektedir. Bu işlem, cerrahi kürtaj için gerekli bir işlemdir ve yapılması gerekmektedir.

Lokal anestezide rahim ağzı iğne ile uyuşturulmaktadır. Bu anestezide bölgesel uyuşturma işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle operasyon sırasında hasta uyumamaktadır. Hatta operasyon esnasında kasıklarında az da olsa ağrı hissedebilmektedir. Küçük gebeliklerde genellikle lokal anestezi tercih edilmektedir.  Çünkü işlem yaklaşık olarak 5 dakika sürmektedir. İşlem sonrasında hastanın ayağa kalkması oldukça kısa sürmektedir.

Genel anestezi, hastanın tam olarak uyutulmasıdır. Bu nedenle hasta, operasyon sırasında olanları görmemekte ve bu durum psikolojik olarak kişiyi yormamaktadır. Çünkü kürtaj işleminin psikolojik bir boyutu da bulunmaktadır. İşlem yapılmadan önce hastanın anestezi uzmanı tarafından değerlendirilmesi önemlidir. Bu değerlendirmelerle hastanın anestetik madde almasında sakınca olup olmadığı belirlenmektedir. Eğer anestetik madde alma konusunda hastanın herhangi bir engeli bulunmuyorsa, genel anestezi uygulanmaktadır. Genel anestezinin uygulanabilmesi için hasta, minimum 6 saat aç olmalıdır. Çünkü kişi tok iken genel anestezi uygulanamamaktadır. Kişi, genel anesteziyle birlikte işlem esnasında herhangi bir şekilde acı duymamaktadır. İşlem sonrasında da hasta uyanmaktadır. Hastanın işlem sonrasında kendine gelebilmesi için 45 ya da 60 dakikayı bulabilmektedir.

Kürtaj İşlemi Nerelerde Yapılmaktadır?

Kürtaj işlemi her sağlık kuruluşunda yapılamamaktadır. Bunun için sağlık kuruluşunun Sağlık Bakanlığı tarafından onay alması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından onay alan özel hastaneler ve devlet hastaneleri, poliklinikler ya da tıp merkezleri bu işlemleri gerçekleştirebilmektedir. Öte yandan gebelik sonlandırma işlemi, Kadın Hastalıkları ve Uzmanları tarafından yapılmaktadır. Bu işlem için ortamın gerekli hijyene sahip olması oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra doktorun alanında uzman olması, işlem sonrasında görülebilecek riskleri de en aza indirmektedir. Bu nedenle işlemin nerede ve kim tarafından yapıldığı oldukça mühim bir konudur.

Kürtaj Süresi Ne Kadardır?

Cerrahi yöntemler ile yapılan kürtajın süresi 10 ya da 20 dakika olarak değişmektedir. Bu süreden sonra kişi kendine gelmektedir. Öte yandan toplamda yarım saat sonra kişi, taburcu edilebilmektedir.

Kürtaj Riskleri Nelerdir?

Kürtaj işlemi riskleri değişkenlik göstermektedir. İşlemin riskli bir yapıya bürünmesinin bazı nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Kadının yaşı,
  • Gebeliğin süresi,
  • İşlemin gerçekleştirildiği ortam,
  • İşlemi gerçekleştiren doktor,

kürtaj riskleri konusunda oldukça belirleyicidir. Eğer işlem steril bir ortamda gerçekleştirilmezse, hasta enfeksiyon kapabilir. Yahut gebeliğin süresi, ideal sürenin dışında yer alıyorsa yapılan işlemin riski de artmaktadır.

Peki kürtaj riskleri taşıyan kadınlarda çıkan belirtiler nelerdir?

  1. Enfeksikyon
  2. Rahim Delinmesi
  3. Rahim İçinde Yapışıklık Meydana Gelmesi
  4. Rahim İçinde Parça Kalması
  5. Rahim İçerisinde Kan Birikmesi
  6. Başarısız Kürtaj
  7. Vajen veya Rahimde Yırtıkların Oluşması
  8. Kullanılan İlaçlara Bağlı Olarak Alerji Yaşanması

Kürtaj Sonrası Kısırlık

Kürtaj işlemi eğer uygun koşullar altında yapılırsa, işlem sonrasında görülme ihtimali bulunan komplikasyonların görülme olasılığı azalır. Bu nedenle işlemin uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu konu oldukça önemlidir. Öte yandan işlem, hijyenik bir ortamda uygulanmalıdır.

Pek çok insan, kürtaj sonrasında kısırlık olup olmadığı konusunda oldukça merak içerisinde. Kürtaj işlemi sonrasında gebe kalınabilmektedir. Bu nedenle halk arasında sanıldığı gibi kürtaj kısırlığı söz konusu değildir. Fakat işlem sonrasında rahim içerisinde yapışıklık olması durumunda gebelik işlemi güçleşebilmektedir.

Kürtaj Fiyatlarını Etkileyen Unsurlar

Kürtaj fiyatları konusunda bazı belirleyiciler bulunmaktadır. Bu unsurlar, kürtajın fiyatlarının değişkenlik göstermesine neden olmaktadır. Kürtaj fiyatlarının belirlenmesi konusunda etken faktörlerden bir tanesi, hangi yöntemle ile işlemin gerçekleştirileceğidir. Öte yandan işlemin gerçekleştirileceği sağlık kuruluşu da fiyat hususundaki belirleyicilerden bir tanesidir. İşlemi gerçekleştirecek uzman doktor ve uygulanacak anestezi türü de kürtaj fiyatlarını etkilemektedir.

Kürtaj Yasası Nedir?

Kürtaj Yasası, kürtaj işleminin yasal sınırlarını belirmektedir. Türkiye’de kürtaj konusunda şu yasal sınırlar bulunmaktadır:
  • 18 yaşından küçükler, anne ve baba onayı olmadan kesinlikle kürtaj yaptıramamaktadır.
  • 18 yaşından büyük ve bekar kadınlar, kimsenin onayına gerek olmadan bu işlemi yaptırabilmektedir.
  • 18 yaşından büyük ve evli olan kadınlar, eşlerinin onayını aldıktan sonra bu işlemi yaptırabilmektedir.
  • Gebeliğin 10. haftasından sonra gerekli izinler alınmadığı sürece kürtaj işlemi yapılmamaktadır. Gebeliğin 10. haftasından sonra annede gebelik kaynaklı çeşitli sağlık problemleri oluşmuşsa eğer, kurul raporu ile birlikte kürtaj yapılabilmektedir.

İlk Gebelikteki Kürtajdan Sonra Gebe Kalmak Mümkün müdür?

İlk gebelikteki kürtajdan sonra gebe kalmak mümkündür. Bu konuda halk arasında doğru bilinen yanlışlar bulunmaktadır. Pek çok kimse, ilk gebelikteki kürtajdan sonra bir daha hamile kalınmadığını sanmaktadır. Fakat değimiz gibi ilk gebelikteki kürtajdan sonra da hamile kalmak mümkündür.

Kürtaj Sonrası Adette Gecikme Olur mu?

Adet döngüsü, kürtaj işleminin başarılı geçmesinden sonra çok fazla etkilenmemektedir. Fakat bilindiği üzere cerrahi kürtaj yönteminde rahim içerisine müdahalede bulunulmaktadır. Bu nedenle adet döngüsü az da olsa bu durumdan etkilenmektedir. Fakat bu durum çok sıkıntılı değildir ve kesinlikle doğaldır. İşlemden 4 ya da 6 hafta sonra adet başlayabilmektedir.

İkinci ya da Üçüncü Kürtajın Riskleri Var mıdır?

İkinci ya da üçüncü kürtajın riskleri, tamamen birinci kürtaj ile aynı risklere sahiptir. Pek çok kimse, ikinci ya da üçüncü kürtajda çok daha fazla risk bulunduğunu zannetmektedir. Tabi bu noktada etkili olan faktörler vardır. Eğer ikinci ya da üçüncü kürtajı gerçekleştiren uzman doktor, işlemi başarılı yapamazsa ya da işlemin yapıldığı ortam hijyenik değilse riskler oluşabilmektedir. Fakat bu durum kürtajın sayısı ile alakalı değildir. Bu tamamen diğer etkenler yüzünden oluşmaktadır.

Kürtaj Sonrası Ne Kadar Zaman Sonra İyileşilmektedir?

Kürtaj sonrasında kişi, oldukça kısa sürede iyileşebilmektedir. Genellikle hasta, işlemin yapıldığı gün taburcu edilmektedir. Taburcu edildikten 10-15 gün sonra da tam anlamıyla bir iyileşme gerçekleşir. Fakat kürtaj işlemi sonrasında bir komplikasyon gerçekleşirse, iyileşme süresi artabilmektedir.

Yorum yapın