Kürtajın Riskleri Nelerdir?

Kürtaj, genel bir terimdir ve oldukça geniş bir anlamda kullanılır. Halk arasında gebelik sonlandırma işlemine kürtaj denilmektedir fakat kelimenin anlamı bununla sınırlı kalmamaktadır. Kürtaj işlemi ile birlikte gebelik sonlandırılabildiği gibi kadın hastalıklarının tedavisi de yapılmaktadır. Öte yandan yine kadın hastalıklarının teşhis edilmesini sağlayan yöntemlerden bir tanesi de kürtaj olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kürtaj işleminin bazı risklerinin olduğu kabul edilmektedir. Bu riskler, birbirinden farklıdır ve uygun bir tedavi ile risklerin düşürülebilme ihtimali bulunmaktadır. Bunun için operasyon esnasında kullanılan aletlerin temiz olması gerekmektedir. Öte yandan işlemi gerçekleştiren doktorun, işlemi doğru bir şekilde gerçekleştirmesi gerekmektedir. Eğer bu hususlara dikkat edilirse, işlemin sorunsuz bir şekilde tamamlanması sağlanır ve operasyon sonrasında hastada herhangi bir şekilde beklenmeyen etkiler görülmez. Peki kürtaj nedir? İşlem sırasında nelere dikkat etmek gerekir? Kürtaj işleminin riskleri nelerdir?

Kürtaj İşleminden Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kürtajın yapılabilmesi için gebeliğin belirlenmiş olan süreler içerisinde bulunması gerekmektedir. Belirlenmiş süreler dışında gerçekleştirilen kürtaj işleminin oldukça fazla riski bulunmaktadır. Bu nedenle kürtajın gerçekleştirilmesinden önce bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ile görüşülmeli ve gebeliğin kaçıncı haftasında olduğu öğrenilmelidir. Gebeliğin anlaşılmasını sağlayan idrar, kan tahlili ya da ultrason yaptırılmalıdır. Bu sayede gebelik anlaşılmaktadır. Bu işlemler, gebeliğin sonlandırılması konusunda herhangi bir riskin olup olmadığını belirlemektedir. Eğer bir risk var ise gebelik sonlandırma işlemi gerçekleştirilmemektedir.

Gebelik sonlandırma işlemi yapılmasına karar verildikten sonra kürtaj için bir zaman belirlenmektedir. Kürtaj için belirlenen saatten 6 saat önce yiyecek ve içecek alımının sonlandırılması gerekmektedir. Ayrıca işlem öncesinde tuvalet ihtiyacı giderilmelidir. Yani operasyona boş bir mesane ile girilmelidir. Bunların yanı sıra kürtaj sonrası için yanınızda bir refakatçi bulundurmanız önemlidir.

Kürtaj Riskleri Nelerdir?

Kürtaj işlemi cerrahi bir müdahale ile yapılırsa, her zaman için az da olsa bir risk vardır. Çünkü vücuda anestezi uygulanmaktadır. Anestezinin de bazı yan etkileri olabilmektedir. Öte yandan cerrahi müdahale, rahim içine uygulandığı için rahim ile ilgili çeşitli riskler ortaya çıkabilmektedir. Her bünyede, aşağıda sıralanan risklerin görülmesi şart değildir. Çünkü bu risklerin bazıları, kişilerin vücut yapısına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Fakat operasyondan sonra bu risklerden bazılarını yaşayan kişiler de bulunmaktadır.
Gebelik süresinin artması, aslında bu risklerin de artmasına neden olmaktadır. Bilindiği üzere kürtaj için cerrahi müdahalenin yapılması adına en uygun gebelik dönemleri 5-10. hafta arasındadır. Bu nedenle bu sürenin aşılması, işlem sonrasında ortaya çıkacak risklerin de artmasına sebebiyet vermektedir. Bunun yanı sıra gebelik sonlandırma işlemi için başvuruda bulunan kadının yaşı da oldukça önemlidir ve bir risk faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yaş ilerledikçe işlem sonrasında ortaya çıkacak komplikasyonlar da artış göstermektedir. Kürtaj işlemi konusunda kadının yaşı, gebelik süresinin yanı sıra doktorun tecrübesi de bir risk faktörü olarak karşımıza çıkabilmektedir. İşlem, deneyimli bir doktor tarafından gerçekleştirilirse eğer risk de ortadan kalmaktadır.


Eğer herhangi bir komplikasyon gerçekleşmezse, kürtaj işleminin vücuda herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Fakat bu işlemi yaptırmak isteyen bütün kadınların risklerle ilgili bilgi sahibi olması gerekmektedir. Peki kürtaj riski konusunda karşımıza çıkan başlıklar nelerdir?

Rahim Delinmesi (Perforasyon)

Rahim delinmesi ya da perforasyon, çok sık görülen bir komplikasyon değildir. Vajina içerisinden rahim içine sokulan kanül, çoğunlukla bu soruna sebebiyet veren alet olarak karşımıza çıkmaktadır. Rahim delinmesine neden olan bir diğer faktör de kürtaj işleminin hatalı bir şekilde yapılmasıdır. Böyle bir sorun ile karşılaşıldığında kesinlikle rahimin onarılması gerekmektedir.

Rahimde Parça Kalması (Rest Plasenta)

Rest Plasenta aynı rahim delinmesi gibi çok fazla görülen bir risk değildir. Bu risk, genel olarak kürtaj işleminin belirlenen gebelik dönemleri dışında yapılması ile ortaya çıkmaktadır. Kürtaj sonrası kanamanın durmaması ile kendini belli eden rahimde parça kalması, bazen de kişinin işlem sonrasında ağrı ile de ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir sorun ortaya çıktığında çocuk aldırma işleminin tekrar yapılması gerekmektedir.

Kürtaj Sonrası Enfeksiyon

Görüldüğü üzere kürtaj işleminin bazı riskleri bulunmaktadır. Fakat bu risklerden kurtulmak ve sorunsuz bir kürtaj için yapılabilecek şeyler bulunmaktadır. Kürtaj işleminin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi adına gebeliğin erken dönemlerinde bu işlemin yapılması gerekmektedir. Gebelik haftasının ilerlemesi ile birlikte kürtaj riskleri de artış göstermektedir. Kürtajın belirlenen dönemlerde yapılması, risklerin de azalmasını sağlayacaktır. Ayrıca kan uyuşmazlığına sahip olan çiftler, kürtaj işlemi sonrasında kan uyuşmazlığı testi yaptırmalıdır.

Kürtaj Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kürtaj sonrasında bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu hususlara dikkat edilmesi, işlem sonrasında kadının çok daha rahat bir süreç içerisinde bulunmasını sağlayacaktır. Bu nedenle öncelikle doktorun verdiği antibiyotikler kullanılmalı ve doktorun söylediği kurallara uyulmalıdır. Öte yandan eğer doktorunuz işe ve eve gitme konusunda bir yasaklamada bulunmadı ise işinize rahat bir şekilde gidebilirsiniz. Kürtaj işlemi sonrasında, genellikle şekerli gıdalar tüketilmesi önerilmektedir. Çünkü bünye uzun süre aç kalmaktadır. Yine doktorun vermiş olduğu karara bağlı olarak işlem sonrasında yeme-içme konusunda da bir kısıtlama olmamaktadır.

İşlemden genellikle 5-7 gün sonra kanama görülebilmektedir. Bu durumun korkutucu bir yanı yoktur. Fakat kanama oldukça yoğun ise doktora görülmesi gerekmektedir. Öte yandan işlemden sonra cinsel ilişkiye girmek, enfeksiyon açısından oldukça sakıncalı bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Gebelik sonlandırma işleminden 1 hafta sonra kontrole gidilmesi gerekmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kürtaj işlemi ile ilgili pek çok soru sorulmakta. Çünkü konu, oldukça merak edilen konulardan bir tanesi.

Kürtaj İşlemi Bir Sonraki Hamileliği Etkiler mi?

Pek çok kadın, kürtaj işleminin bir sonraki hamileliği etkileyip etkilemediği konusunda bir merak içerisindedir. Gebelik kürtajı, bir sonraki hamileliği etkilememektedir. Hatta uzman bir doktor tarafından yapılan işlemler sonrasında hamile kalma olasılığı da artmaktadır. Bu konuda bilinen gerçek, kadınların kürtaj işlemi sonrasında 15. günden itibaren hamile kalma yetisi kazanabildiğini göstermektedir. Fakat doktorlar, ilk adet döngüsüne değin koronulması gerektiği konusunda hastalarına ciddi uyarılarda bulunmaktadır. Adet döngüsü, yaklaşık 2 ay sonra düzene girmektedir. Kürtaj işleminin, hamilelik konusunda bir etkisi bulunmamaktadır.

Kürtaj İşlemi Sonrasında İyileşme Ne Kadar Sürer?

Hastalar, gebelik sonlandırma işlemi sonrasında, aynı güç içerisinde taburcu edilebilmektedir. Fakat hastanın tam anlamı ile iyileşmesi için 1-3 geçmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde kürtaj işlemi sonrası dikkat edilmesi gereken hususların göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Hızlı bir iyileşme, doktorun dediklerine uyulduğunda olmaktadır. Bu nedenle mutlaka doktorun verdiği antibiyotikler kullanılmalı ve konulan yasaklara uyulmalıdır.

Gebelik Sonlandırma İşlemi (Kürtaj) Minimum Ne Kadar Yaptırılabilir?

Kürtaj işlemi ile ilgili aslında bir sınır bulunmamaktadır. Fakat doktorlar, çok fazla sayıda gebelik sonlandırma işleminin gerçekleştirilmesini önermemektedir.

Doktor deli bey

Gebelik İşlemi Sonrasında Kanama Olur mu?

Gebelik işlemi sonrasında çoğunlukla 3-4 gün kanama meydana gelebilmektedir. Bu kanama, oldukça normaldir ve kanamadan korkulmaması gerekmektedir. Kanama parçalı ve koyu renkli olabilir. Fakat ilk günden sonraki kanamalar, genellikle azalmaktadır. Eğer kanamanın şiddetinde bir azalma meydana gelmiyorsa ya da kanamanın şiddeti zamanla artıyorsa, kesinlikle doktora gidilmeli ve doktor kontrolünden geçilmelidir.

İlk Gebelikte Kürtaj İşleminin Zararları Bulunur mu?

Pek çok kimse, kürtaj işlemi konusunda çeşitli korkular yaşamaktadır. Aslında kürtaj, diğer cerrahi müdahaleler kadar normal bir işlemdir. Kadınların bir kısmı, ilk gebelikte kürtaj işleminin uygulanmasının çeşitli zararları olduğunu düşünmektedir. Kürtaj işleminin, kaçıncı hamilelik içerisinde bulunduğunun herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu nedenle ilk hamilelikte kürtajın herhangi zararı bulunmamaktadır. Eğer kürtaj işlemi hijyenik bir ortamda ve alanında uzman bir doktor tarafından yapılırsa, işlem sonrasında risk görülme ihtimali düşük olacaktır. Bu nedenle kesinlikle Sağlık Bakanlığı tarafından kürtaj yapma izni bulunan hastaneler tercih edilmelidir. Zaten doğrusu da budur.

Kürtaj İşlemi Sonrası Adet Gecikmesi Olur mu?

Kürtaj işlemi yaptıran kadınların merak ettiği sorulardan bir tanesi de işlemden sonra adet gecikmesinin olup olmadığına dairdir. İşlem sonrasındaki ilk adet, çoğunlukla 4 ya da 6 hafta sonra görülmektedir. Gebelik sonlandırma işleminin yapıldığı gün, adetin ilk günü olarak kabul edilmektedir. Daha sonraki adetin, her zaman ne kadar süre sonra görülüyorsa o kadar zaman sonra olması beklenmektedir. Bazı hastalarda bu sürenin 50-60 güne kadar uzayabildiği görülmektedir. Fakat beklenen günde adet görülmezse eğer, bu durumda doktora gidilmesi gerekmektedir.

Adet görülmemesinin sebeplerinden bir tanesi rahimde yapışıklık olması iken diğer sebep de gebeliğin devam ediyor olmasıdır. Bu nedenle mutlaka doktor muayenesinden gecikmeli ve bir problem varsa, buna hızlı bir şekilde müdahale edilmelidir.

Kürtaj İşlemi Yasal mıdır?

Aslında kürtaj yaşı 18 ve sonrasıdır. Fakat 18 yaşından önce de kürtaj işlemi yaptırılabilmektedir. Bu noktada anne-babanın onayı gerekmektedir. Anne-baba onayı olmadan 18 yaşından küçük çocuklar, bu işlemi gerçekleştirememektedir. 18 yaşından büyük bekar kadınlar, kimsenin onayına ihtiyaç duymamaktadır. Fakat 18 yaşından büyük evli kadınların eşlerinin onayı ile kürtaj işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Türkiye’de, gebeliğin 10. haftasından sonra kürtaj işleminin yaptırılması yasal değildir. Fakat eğer 10. aydan sonraki gebeliklerde anne sağlığı tehdit altında ise kürtaj işlemi yapılabilmektedir. Böyle bir durumda, kurul onayı sonrasında kürtaj işlemi gerçekleştirilmektedir.

Yorum yapın